Makaron

2022-02-03

Na zdjęciu – nasz domowy makaron w trakcie produkcji. Zazwyczaj robią go Dzieci, ale zajmują się tym niezbyt często – tylko wtedy, gdy mają taką zachciankę.

Dlaczego „męczyć się” robieniem makaronu w domu, skoro można kupić gotowy, a do tego – ekologiczny, wytwarzany ze starych odmian pszenicy (samopszy, płaskurki)? Otóż dlatego, aby mieć możliwie świeży pokarm, czyli taki, który nie leżał całymi tygodniami i miesiącami w plastikowym opakowaniu na półce sklepowej wyeksponowany na światło. Jak nauczał dr Weston Price, im świeższy pokarm, tym więcej nieutlenionych substancji odżywczych – tym większa jego „gęstość odżywcza”. Im starszy pokarm, tym mniej wartościowy – bardziej „trocinowy”, więcej w nim pustych kalorii. Pomyślmy też o mące, z której wytwarza się makaron w produkcji przemysłowej i w domu. Doktor zalecał stosowanie mąki świeżo mielonej, najlepiej tuż po zmieleniu, gdyż taka jest najbardziej wartościowa. Mąka w produkcji przemysłowej najprawdopodobniej pochodzi z magazynu, a nie prosto z młyna. Dlatego zachęcam do kupowania całych ziaren (ziarna dobrze się przechowują w porównaniu do mąki) i mielenia mąki w domu, tuż przed jej wykorzystaniem.

 Przepis na makaron, jaki i cały zbiór naszych rodzinnych przepisów, znajduje się w książce kucharskiej pt. Zdrowa Rodzina 🙂

Zobacz też:

Migdały łuskane

2022-07-29

Na zdjęciu – migdały łuskane z jagodami, jako pożywna letnia przekąska lub wręcz – posiłek. Migdały, tak jak inne orzechy czy nasiona oleiste, nie zawsze są dobrze tolerowane, szczególnie gdy spożywane są same, a nie w kompozycji z innymi pokarmami. Dlatego zalecam spożywać je z jakimś dodatkiem, najlepiej surowym, w postaci owoców – świeżych lub… Czytaj dalej Migdały łuskane

Czekolada z orzechami i rodzynkami

2022-02-16

Na zdjęciu – nasza domowa czekolada: pyszna; bogata w składniki odżywcze; świeżo zrobiona; bez cukru, bez sztucznie pozyskanej lecytyny i bez innych wątpliwych dodatków. Przepis na domową czekoladę z orzechami i rodzynkami oraz cały zbiór naszych rodzinnych przepisów znajdują się w książce kucharskiej pt. Zdrowa Rodzina 🙂  

Chroniczne zmęczenie – przyczyny. Co robić?

2025-01-17

Poniższe nagranie przygotowałam pod wpływem częstego problemu, z jakim zgłaszają się do mnie ludzie: coraz więcej pacjentów skarży się na chroniczne zmęczenie. Czy to tylko kwestia niedoboru snu? Zapraszam do wysłuchania audycji.   POST SCRIPTUM DO NAGRANIA: PS 1: Sztuczne oświetlenie to nie tylko problem nadmiaru światła niebieskiego, to również problem niedoboru światła czerwonego i… Czytaj dalej Chroniczne zmęczenie – przyczyny. Co robić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Niniejsza witryna wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie z niej oznacza akceptację używania plików cookies oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych podanych w formularzach na stronie w sposób opisany w Polityce prywatności.