Blog

Gluten

2016-11-16

Porozmawiajmy teraz o glutenie. Chyba nie sposób pominąć tego tematu, jeśli zastanawiamy się głębiej nad odżywianiem dziecka w chorobie. Coraz więcej osób wybiera dietę bezglutenową, coraz więcej produktów spożywczych opatrzonych mianem „bezglutenowe” pojawia się na sklepowych półkach, nietrudno też znaleźć przepis na posiłek bezglutenowy; od takich przepisów aż się roi w Internecie. Czy to rezultat… Czytaj dalej Gluten

Zdrowie zaczyna się w jelitach

2017-01-20

Zdrowie zaczyna się w jelitach. Pisze o tym światowej sławy lekarka, neurolog i dietetyk – dr Natasha Campbell-McBride, autorka książki pt. Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS (ang. Gut and Psychology Syndrome), temat podejmują coraz częściej również inni lekarze i naukowcy. Trudno w to uwierzyć, ale związek z jelitami mają nie tylko takie choroby jak alergia czy choroby… Czytaj dalej Zdrowie zaczyna się w jelitach

Błonnik w diecie a mikroflora jelitowa

2017-03-09

Czy błonnik to zdrowy element diety? Czy można go spożywać w nieograniczonej ilości? Czy służy każdemu człowiekowi? Interesującą odpowiedź na te pytania znalazłam w książce dr Natashy Campbell-McBride pt. Gut and Psychology Syndrome, w której autorka podkreśla olbrzymi wpływ mikroorganizmów zamieszkujących jelita człowieka na jego całościowe zdrowie. Wpływ ten może być dobry lub zły, w… Czytaj dalej Błonnik w diecie a mikroflora jelitowa

Laktoza, laktaza i Escherichia coli

2017-08-09

Niestrawność laktozy to dość znana przypadłość zdrowotna; nikogo już nie dziwi fakt, że ktoś nie może pić słodkiego mleka, bo źle się po nim czuje. Ostatnio nawet coraz częściej słyszymy reklamy zachwalające tabletki, które mają pomóc w trawieniu laktozy. LAKTOZA to cukier mleczny, dwucukier występujący w mleku ssaków, w tym – w mleku kobiecym. W… Czytaj dalej Laktoza, laktaza i Escherichia coli

Dieta człowieka okiem biochemika

2018-05-16

W marcu 2018 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się trzecia międzynarodowa konferencja pt. Człowiek – Żywność – Zdrowie, pod przewodnictwem JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu – prof. dr. hab. Tadeusza Trziszki oraz Kierownika Katedry i Zakładu Biochemii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu – prof. dr. hab. Andrzeja Gamiana. Poniżej przedstawiam niezwykły wykład… Czytaj dalej Dieta człowieka okiem biochemika

Koronawirus

2020-03-13

Czy należy się bać koronawirusa? Jak się przed nim zabezpieczyć? Zapraszam do wysłuchania mojej audycji: https://www.youtube.com/watch?v=aEaBlCJ24rY&ab_channel=ZdroweDzieci-ZdrowaRodzina

Górski prowokuje: skąd wady płodu?

2020-10-28

Rafał Górski – prezes Instytutu Spraw Obywatelskich – cytat z artykułu: Z dzieciństwa pamiętam zabawę polegającą na łączeniu kropek. Gdy się je połączyło w odpowiedni sposób, ukazywał się obrazek do pokolorowania. Zachęcam do łączenia kropek również w dorosłym życiu. Tylko że kropkami są różne aspekty naszej cywilizacji, które widziane oddzielenie wydają się nie mieć destrukcyjnego… Czytaj dalej Górski prowokuje: skąd wady płodu?

Niniejsza witryna wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie z niej oznacza akceptację używania plików cookies oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych podanych w formularzach na stronie w sposób opisany w Polityce prywatności.