Blog

Ile kosztuje zdrowe odżywianie rodziny?

2025-06-13

Nie robimy zakupów w osiedlowych sklepikach spożywczych, sieciówkach czy hipermarketach. Większość żywności, jaką spożywamy, pochodzi z gospodarstw ekologicznych. Ile pieniędzy wydajemy w naszej rodzinie na jedzenie? Czy to dużo, czy mało? Zapraszam na film:

Okiem Zdrowego Dziecka: jak być zdrowym?

2025-05-28

Zapraszam Państwa do obejrzenia pierwszego filmiku, jaki stworzyła moja Córka Justynka. Jest to jej własna inicjatywa i pierwsze wystąpienie na tak szerokim forum 🙂

E-book „Przykłady posiłków na cały rok” – jak z niego korzystać?

2025-05-23

Zapraszam na film, w którym wyjaśniam, jak korzystać z mojego świeżo opublikowanego e-booka pt. Przykłady posiłków na cały rok. Omawiam w nim następujące zagadnienia: sporządzanie listy zakupów i harmonogramu gotowania; planowanie jadłospisu na następny dzień; odszukiwanie ilustracji przepisów z książki kucharskiej pt. Zdrowa Rodzina. W filmie pokazuję również, jak odnaleźć przykłady jadłospisów na dni postne… Czytaj dalej E-book „Przykłady posiłków na cały rok” – jak z niego korzystać?

E-book „Przykłady posiłków na cały rok” – już jest!

2025-05-16

Z ogromną radością dzielę się z Państwem wiadomością – właśnie ukazał się mój długo wyczekiwany e-book pt. Przykłady posiłków na cały rok, który stworzyłam z myślą o moich Pacjentach oraz wszystkich osobach pragnących zachować zdrowie na całe życie. Poniżej przedstawiam opis e-booka wraz z filmikiem. 812 stron; Jadłospisy na 365 dni – w profilaktyce i… Czytaj dalej E-book „Przykłady posiłków na cały rok” – już jest!

Jadłospis w przedszkolu

2025-05-09

Co Pani sądzi o jadłospisie w przedszkolu przedstawionym na zdjęciu? Z pewnością dietetycy przedszkolni, instytucje nadzorujące żywienie dzieci, dyrektorzy przedszkoli oraz rodzice powinni zaktualizować swoją wiedzę i pogłębić świadomość żywieniową. Jadłospis zaprezentowany na ilustracji stosowany długofalowo może przyczyniać się do rozwoju chorób metabolicznych, otyłości, dysbiozy jelitowej oraz innych problemów zdrowotnych. Może też pogłębiać istniejące zaburzenia,… Czytaj dalej Jadłospis w przedszkolu

Książki, które polecam: o dietach jako narzędziu profilaktyki i terapii

2025-05-02

Kiedyś jeden z moich pacjentów zapytał, czy nie chciałabym nazwać moich zaleceń dietetycznych „Dietą Ewy Gieruli”. „Zdecydowanie nie” – odpowiedziałam. „Dlaczego?” – padło pytanie. „Bo ludzie przestaliby myśleć”. Czy w ogóle zalecam moim pacjentom jakąś popularną, nazwaną dietę, np. wegetariańską, ketogenną czy śródziemnomorską? Nie, ponieważ gdyby zaczęli ją stosować, straciliby uważność – wyczulenie na sygnały,… Czytaj dalej Książki, które polecam: o dietach jako narzędziu profilaktyki i terapii

Jakie mogą być czynniki przewlekłych stanów zapalnych, którym towarzyszy obecność bakterii?

2025-04-25

Jakie mogą być czynniki przewlekłych stanów zapalnych, którym towarzyszy obecność bakterii? Jest to bardzo dobrze zadane pytanie. Choć bakterie często są uznawane za bezpośrednią przyczynę choroby, warto spojrzeć szerzej na kontekst ich obecności w organizmie. Podstawą skutecznej profilaktyki zdrowotnej jest uświadomienie sobie, że „patogenne” mikroorganizmy nie są pierwotną przyczyną stanów zapalnych. Ich pojawienie się jest… Czytaj dalej Jakie mogą być czynniki przewlekłych stanów zapalnych, którym towarzyszy obecność bakterii?

Książki, które polecam: o substancjach chemicznych i ich wpływie na zdrowie

2025-04-17

Substancje chemiczne wytworzone przez człowieka to jeden z głównych cywilizacyjnych czynników chorób. Można znaleźć je wszędzie – w kosmetykach, środkach higieny osobistej, w detergentach do prania i sprzątania, a także w wodzie, żywności, lekach czy szczepionkach. Zapraszam do lektury wartościowych książek na ten temat. Adams, Mike,  dziennikarz śledczy, właściciel laboratorium badającego żywność UKRYTE TOKSYNY Bator,… Czytaj dalej Książki, które polecam: o substancjach chemicznych i ich wpływie na zdrowie

Jajka – czy są zdrowe? Wywiad z Panem Profesorem Tadeuszem Trziszką

2025-04-11

Pan Profesor Tadeusz Trziszka – zootechnik, technolog żywności i żywienia, nauczyciel akademicki, profesor nauk rolniczych, rektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu w kadencji 2016–2020 – to jeden z niewielu niezależnie myślących i odważnych polskich naukowców, na którego miałam szczęście trafić kilka lat temu na mojej drodze do zdobywania wiedzy o zdrowiu. Zapraszam do wysłuchania niezwykle wartościowego… Czytaj dalej Jajka – czy są zdrowe? Wywiad z Panem Profesorem Tadeuszem Trziszką

Niniejsza witryna wykorzystuje pliki cookies. Dalsze korzystanie z niej oznacza akceptację używania plików cookies oraz zgodę na przetwarzanie danych osobowych podanych w formularzach na stronie w sposób opisany w Polityce prywatności.